THE WAY TO PRETTY HAIR

Nu tänkte jag som utlovat ge mina bästa hårvårdstips, både att få bättre hår, längre hår och vilka produkter som är bra. Hur man tar hand om sitt hår på bästa sätt är rätt enkelt men det kan vara svårt om man är van att alltid använda styling och värmeverktyg, men vill man verkligen ha ett fint hår gäller det att vara sträng med stylingen. Jag vet även att flera av er önskar att jag skriver om produkter som inte innehåller skadliga ämnen och jag ska på jakt efter det nu i veckan. Ska gå igenom hela mitt skönhetsförråd här hemma och se vilka jag hittar som verkar vara fria från de värsta ämnerna i alla fall. Jag tycker nog ändå att silikoner och parabener är de värsta ämnerna inom hårvård och de är dem jag brukar försöka undvika. Tråkigt nog såg jag precis att en hårolja från London var fullproppad med silikoner så då var den bara att slänga!

Här kommer i alla fall mina bästa hårvårdstips:

1. Använd aldrig plattång och när jag skriver aldrig då menar jag ALDRIG. Skrota den helt. Jag förstår att många är beroende av den men det finns andra sätt att få rakare hår på. Till exempel att föna med rundborste och hårfön eller köpa en borste som blåser kall och varmluft. Och tänk på att lockigt hår med volym är jättefint också! Så glöm idén om att det bara är platt hår som passar dig.

2. Använd värmespolar istället för locktänger och investera i en borste som blåser varmluft. Det är samma produkt som jag nämnde ovan, den kan skapa både volym och göra håret plattare. Detta är samma sak som frisörerna gör när de fönar håret med en borste, fast denna gör man på lätt fuktigt/torrt hår och de sliter inte alls lika mycket på håret.

3. Tvätta endast håret 1-2 gånger i veckan. Och använd bara lite skonsamt schampo i hårbotten, ha aldrig schampo i längderna så vidare du inte har haft i stylingprodukter!

4. Efter schampo, handdukstorka håret och applicera en bra inpackning. Låt inpackningen sitta i minst 20 minuter. Ett tips är att massera in ordentligt med inpackning i hela håret och forma en knut uppe på huvudet, applicera sedan flastpolie över hela huvudet för att sluta och få fukten att vara kvar och tränga in i håret. Om man har en lagom stor handduk så lägg gärna en handduk över plastfolien. Skölj sedan ur och avsluta med balsam.

5. Investera i bra håroljor men se upp för Dimethicone, Trimethicone och Cyclomethicone. Allt som slutar på cone är = silikoner. Se även upp för xane, och ordet silicate, även dessa är silikoner eller antyder på att de är det!

6. Låt håret alltid självtorka och skippa hårtorken. Man ska heller aldrig gå och lägga sig med blött hår för det kan ge svamp i hårbotten och slita på håret. Men om man endast tvättar håret 1-2 gånger i veckan så blir detta inte ett så stort problem tidsmässigt att låta håret självtorka.

7. Skippa stylingprodukter till vardags och använd de endast vid speciella tillfällen. Till exempel hårspray och glansspray är inte alls bra för håret och desto mer man undviker produkter som dessa desto bättre kommer håret att må. Jag märker direkt att mitt hår känns mer torrt och slitet när jag använder hårspray, volummousse, glanssprayer och produkter som ger stadga. Så jag undviker allt detta och använder bara styling max 1 gång i månaden. Det enda jag alltid använder är håroljor och värmeskydd. Värmeskydd är ett måste om man ska föna håret eller ha i värmespolar!

8. Vill du ha längre hår då finns det bara ett alternativ. Klipp dig extremt sällan. När jag sparade ut och fick extremt långt hår så klippte jag mig inte på 3 år! Jag vill även tillägga att jag färgade håret under denna tid och gick från svarthårig till blond. Även om håret var lite slitet i topparna så vägrade jag klippa mig, sedan när de hade växt så pass mycket under åren så klippt jag mig lite.

9. Mesoterapi. Jag gick på 6 behandlingar på en klinik och sprutade in b-vitaminer, keratiner och andra bra vitaminer som får vilade hårsäckar att börja växa igen och boostar det hårsäckarna som växer. Det mesoterapi kallas också för vitamin-cocktail och kan användas för olika områden, både hår och hud fast med olika vitaminer. Tro det eller ej men mitt hår blev så mycket friskare av detta, fick lite tjockare hår och de växte sig långt. Det gjorde extremt ont men det var så värt det! Kan skriva mer om det i ett annat inlägg. 

10. Sömn, stress och kost är tre viktiga saker för håret. Sedan jag slutade banta har mitt hår blivit mycket bättre och det tål att tänka på vad man stoppar i sig egentligen. Det kan låta klychigt men det är så sant att både kroppen och håret mår bättre av mindre stress och mer sömn. Försök att alltid sova minst 8 timmar. Jag vet att man kan få offra 1-2 timmar fritid per dag men det märks stor skillnad inte bara på håret utan även hyn och motverkande åldrande. Sov inte heller på håret, utan lägg upp alltid håret över kudden.

11. Ha absolut inte håret i knut eller hästsvans. Det är bevisat att ha håret uppsatt eller i knut sliter på håret otroligt mycket och gör så att håret växer sämre. Jag har nog håret uppsatt ca 10 gånger per år förutom när jag tvättar ansiktet eller duschar. Detta är ingen mynt utan håret mår verkligen bättre av att vara utsläppt.

12. Sidenörngott sägs vara bättre för både håret och ansiktet, jag har inte testat det själv ännu men har tänkt att investera i det nu när jag hört hur pass bra det är.

13. Undvik produkter med många skadliga ämnen. Parabener, sulfater, alkohol och silikoner är några allmänt kända mindre bra ingredienser i hårvårdsprodukter. Om man skippar stylingprodukterna så mycket som möjligt, tvättar håret max 1-2 gånger i veckan med ett bra schampo anpassat till hur mycket som behövs tvättas ur och skippar stylingen så är det inte så farligt att råka använda produkter som innehåller detta någon enstaka gång. Till exempel använd ett milt schampo utan sulfater, paraben och silikon ifall du inte har i några stylingprodukter. Om du däremot har haft i stylingprodukter kan man använda ett schampo med sulfater men utan silikoner och parabener för att få bort resterna av stylingprodukterna.

14. Tona istället för att färga. Toning är mer skonsamt mot håret och kan även få håret att se friskare ut, så välj alltid toning framför färgning. Och självklart så är blekning inte bra för håret, så även det är något man ska försöka undvika.

15. Borsta aldrig håret när det är blött! Spelar ingen roll om man haft i lite värmeskyddsspray eller inte, detta sliter så extremt mycket. Detta är något som man ofta ser att frisörerna gör och jag säger till direkt att jag inte vill borsta mitt hår innan det är helt torrt! Spray får man gärna ha i men absolut inte borsta. Det som händer är att håret slits och hårstrån slits upp från hårsäckarna.

 

Share:

19 Comments

 1. Hanna
  25/10/2012 / 02:44

  kan du inte ge lite tips på bra produkter som inte är så dyra? om det nu finns??…… jag menar tex schampoo balsam o inpackning.. iten stylingprodukter för det använder jag ändå inte..

 2. Hannah
  25/10/2012 / 04:43

  Bra inlägg! Dock är det mer effektivt att he i inpackningen efter shampo men innan balsam. Shampo öppnar hårstråna, balsam stänger igen dom. Dvs smartast att ha i inpackning när hårstrået är öppnat och mottagligt :)

  • Louise Adolphson
   25/10/2012 / 04:49

   Hannah: Ja ser nu att jag har skrivit fel, håller helt med dig och menade först schampo, inpackning och sist balsam. Ändrade till det nu :)

 3. viktoria
  25/10/2012 / 11:13

  Jag har väldigt tjockt och långt hår. Många frisörer har frågat mig vilka produkter jag använder osv. men sanningen är att jag inte alls är så duktig med det där som jag borde vara. Vad jag vill få sagt är att det finns ett ganska viktigt perspektiv i det här, och det är den genetiska betydelsen. Det är absolut inte en förutsättning, men det har ofta betydelse. Många med långt tjockt hår har ju oftast bra “hårgener”. Det är förstås ingen fakta, utan bara min uppfattning.

  • Louise Adolphson
   25/10/2012 / 11:25

   Viktoria: Jag förstår vad du menar och jag håller med om att ens arvsanlag påverkar mer än bara kroppstyp och ämnesomsättningen, utan självklart även håret. När det gäller att få längre hår så tror jag det är enklare om man har naturligt tjockt och tåligt hår, medan om man har tunt hår får man vara extra noggrann och försiktig så håret inte slits för mycket innan det hinner bli långt osv :)

 4. Mia
  26/10/2012 / 08:21

  Hej Louise,

  Sjukt bra inlagg, detta har jag vantat pa!

  Undar om du har tips pa skonsamt schampoo, balsam och inpacking som inte ar fo dyrt? Alltsa, jag har anvant jattedyra och jattebilliga men det enda som funkar ar head and shoulders (swag ellerhur…)

  Vad tycker du om tangle teezers? den borsten sags ju vara gjord for att borsta blott har.

  Btw, kan absolut rekommendera att sova pa sidenorngott, det funkar!

  • Louise Adolphson
   26/10/2012 / 08:35

   Mia: Roligt att du gillade tipsen :) Tangle Teezers är riktigt grym ! Jag började använde den borsten för två år sedan och är den enda jag använder. Det beror på inom vilken prisklass du menar, ett märke som heter ABBA har jättebra schampon utan sulfater och andra skadliga ämnen (deras balsam däremot innehåller silikoner märkligt nog) det kostar runt 170 kr. Sedan har jag hört från vänner att Apoteket hjärtats balsam är bra, det är även fritt från silikoner och det är ju riktigt billigt så det är ett bättre alternativ istället för head and shoulders som du nämner :) Kommer skriva ett inlägg snart om mer bra produkter som är skonsamma för håret också!

 5. Lene Elisabeth
  26/10/2012 / 08:35

  Takk for innlegget!
  Kan du tipse om noen gode varmespolar? Mäste man gå til innkjøp av The O(veldig pricy) eller holder det med noe billigere? Håret mitt har svårt for at holde på lockar, når jeg anvender normal locktång forsvinner de på 30 minutter. Det eneste som verkar fungera er dom med veldig høy varme; typ plattång og styling wands.

 6. 26/10/2012 / 09:17

  Jättebra inlägg, jag håller på att försöka få mitt hår att växa ut igen efter att en frisör förstörde det i våras (klippte helt ojämnt så jag var tvungen att klippa 2dm extra för att jämna ut det!), men jag har ett dilemma. Jag har jättetjockt, självlockigt hår och jag har såklart sett de flesta av de här tipsen genom åren, men om jag inte använder värmeverktyg, borstar håret när det är blött, inte klipper det eller sätter upp det så ser mitt hår bara för jäkligt ut rent ut sagt :( Dessutom tar det ca 3-4 timmar för det att självtorka, så jag måste verkligen antingen sätta upp det/borsta det när det är blött eller gå och lägga mig med blött hår, för dagens timmar räcker liksom inte till annars… Vad tror du är minst skadligt av de här alternativen?

 7. 27/10/2012 / 08:42

  När jag var hos frissan sist så sa hon att alla inte kan få långt hår, det slutar helt enkelt växa vid en viss längd.

 8. Paula
  28/10/2012 / 12:32

  Hej blev tipsad om att detta inlägg och var ju super! Vad duktig du är!
  Är själv nutritionist och tycker att din punkt 9 om terapi låter SÅ intressant…
  Var gjorde du behandlingarna? Vill gärna söka vidare!
  Tack för ditt inlägg :-)

 9. Louise Adolphson
  08/01/2013 / 09:35

  Paula: Ser nu att jag aldrig svarade på din kommentar. Jag gjorde det på SLM kliniken och det var helt fantastisk behandling, det gav verkligen håret en riktigt boost. Kanske skriver ett nytt reportage om det :)

 10. Anna
  11/01/2013 / 11:56

  Tack för en jättebra-lista! Började googla som en galning efter att ha läst det där om mesoterapi, riktigt intressant. Hittar dock inte så mycket information om det så det skulle vara superuppskattat om du kunde skriva att inlägg om det :) Kram!

 11. 02/06/2013 / 06:40

  Jag älskar sånna här tips! Mer mer mer :D Men jag är nyfiken på den borsten du säger som blåser varmt. Vad är det för borste? Måste köpa detta! Jag plattar aldrig mitt hår men fönrakar det. Men hade varit bra om jag hade någon bättre borste till det :) Sen hade det var megafint om du kunde ha ett inlägg om vilka produkter som är bra och som inte innehåller allt det där. Gärna budget :)

 12. Linda
  17/10/2013 / 09:29

  Jättebra tips! :) Det är dock väldigt bra att sova med en lös knut mitt på huvudet utan metalclips under natten! Växer bra och sliter inte alls.

 13. andrea
  07/07/2014 / 12:14

  angående nr.8 ..

  “Ett oklippt hår riskerar snabbt att drabbas av sköra och kluvna hårtoppar. När dessa inte klipps bort fortsätter hårstrået att splittas, en process som faktiskt går snabbare än hårets tillväxt. Sällan-besök hos frisören kan på relativt kort sikt göra att håret tunnas ut eftersom du riskerar att tappa hela eller delar av de kluvna stråna.

  – Vill du få längre hår är en klippning var sjätte till åttonde vecka en bra regel, tipsar Rickard.”

  tips från någon som verkligen kan något om hår.

 14. Gabriella
  14/01/2015 / 06:03

  Detta är högst individuellt, kanske mår håret bättre (för en del?) att följa dessa tips men är absolut inte något som är nödvändigt för att spara ut sitt hår, och min favorit nummer 8 är ett skämt. Det är allmänt känt att håret slits och växer sämre om man går så lång tid UTAN att klippa det så antagligen hade ditt hår mått bättre/växt snabbare av att inte gå 3 år utan att klippa det.
  kan tala från egen erfarenhet också då
  -jag har håret uppsatt i knut/svans under större delen av de flesta dagar,
  -jag plattar emellanåt luggen för att håret ska se prydligare ut men detta är visserligen inte så vanligt
  -jag använder aldrig inpackning/håroljor, och det schampo/balsam som jag använder är inget speciellt utan det första bästa i affären
  -jag duschar ALLTID håret på kvällen precis innan jag ska sova, borstar det alltid när det fortfarande är blött, sätter upp i en fläta och somnar med det (fortfarande blött), dock duschar jag bara 1-2 ggr i veckan
  -jag använder inte sidenörngott
  -jag klipper mig ungefär 2ggr/halvår (klipper då ca 2-4cm) och mitt hår går ner till midjan och växer fortfarande som ogräs.

  Enligt det du säger borde jag inte ha ngt hår alls med tanke på hur “dåligt” jag tar hand om det men ändå är det hur friskt och fint som helst, något frisören alltid kommenterar också.

  • Louise Adolphson
   14/01/2015 / 06:24

   Gabriella: Först och främst så är alla mina tips baserade inte bara på mina egna upplevelser utan även studier inom hårvård samt rekommendationer från hudläkare, duktiga frisörer och hårvårdsmärken. Jag vet inte vilket land du kommer ifrån men det har den största påverkan på hur ditt hår mår och hur tåligt det är. Det du beskriver är i stort sett omöjligt att göra mot sitt hår och fortfarande ha det vackert och friskt om man har skandinaviskt så kallat glashår. Det är hårtypen som avgör hur man gör sköta det. De som t ex kommer från Mellanöstern har en hårkvalité där varje individuellt hårstrå är uppemot 10 gånger tjockare än skandinaviskt glashår, vilket gör att det är mer tåligt. De som kommer från Afrika har ofta mycket hår och volym men även de extremt känsligt hår. Så allt beror på var man kommer ifrån som avgör vilken hårtyp man har.

   För det andra, angående att klippa det, du har fel och jag ska simpelt förklara varför, håret som växer ut är dött. Det håret som redan har vuxit ut är en död vävnad som kommer ut ur hårsäckarna, hårstrået har ingen koppling till hårbotten när den väl har vuxit ut mer än att det sitter fast i hårsäcken. Alltså håret som har vuxit ut kan aldrig känna av vad som händer i hårbotten och visa versa. Därav för att få långt hår ska man ta hand om det så pass väl att håret inte klyvs, om håret inte klyvs behövs det därför inte klippas. Ett hårstrå behöver endast klippas om det klyvs, även om det är kluvet eller ej så känner hårbotten fortfarande inte av detta. Hårbotten fungerar så att varje hårstrå har olika växtfaser, hur lång denna period är beror helt från person till person, en genetisk faktor. Vissa personer har en växtfas på till exempel 2 år, Det betyder att hårstrået växer endast i 2 år sedan stannar det av, hårstrået lossnar och ett nytt växer ut. Medan andra kan ha väldigt långa växtfaser på över 6 år. Detta är en vanlig orsak varför vissa har svårare att få längre hår.

   Varför man inte ska duscha och sova med håret är för man lätt kan få svamp i hårbotten då det blöta ligger tryckt mot kudden och skapar en fuktig och varm atmosfär där de är lätt att svamp kan börja växa. Samma sak kan hända om man duschar och sedan sätter på sig strumpor direkt efter fast man är blöt om fötterna.

   För att avsluta, mina tips fungerar och jag har lagt ner otroligt mycket research bakom varje tips. Om du har bra gener, långa växtfaser och genetiskt tjocka hårstrån så är det toppen för dig men ganska så fräck att ifrågasätta vetenskap och fakta som du inte verkar ha mycket kunskap inom. Om du inte behöver mina tips så behöver du inte ta till dig dem :) Kram Louise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>