MOST DELICIOUS CHOCOLATE CAKE EVER

Till nyår så gjorde jag den här helt magiska chokladkakan. Det är en kladdig men samtidigt seg chokladkaka med mycket smak och sötma, så den passar att servera i rätt så små bitar. Jag har ätit många, många bakverk och tårtor i mina dagar men denna var nog en av de topp 5 godaste jag någonsin ätit! Alla gästerna höll med också hehe :) Så jag tänkte dela med mig av receptet. Jag var ganska stressad när jag gjorde den här tårtan så man kan självklart dekorera den vackrare med t ex färska bär (hallon skulle passa bra till) och se till att fudgetoppningen blir helt slät och perfekt runt kanterna etc. Den är även ganska så enkel att göra, självklart beroende på vad man jämför med. Jämfört med att göra macarons så var det enkelt. Här är recept samt beskrivning. Jag skulle rekommendera att man börjar baka kakan ca 5-6 timmar innan den ska serveras, för att se till att den hinner kylas ner innan den serveras.

Steg 1. Smält smöret och låt svalna under tiden som du gör i ordning resten av smeten. Koka upp vatten i en kastrull och sett i en värmetålig bunke/skål med den vita choklad som ska smältas. Sätt ugnen på 175°C.

Steg 2. Skölj äggen och torka av dem, knäck de sedan i en stor bunke. Mät upp strösocker och vaniljsocker, blanda sedan i det i bunken med äggen och vispa försiktigt med elvisp tills det blir en ljus fluffig smet. Det är viktigt att aldrig vispa ägg för mycket då det kan förstöra kakan.

Steg 3. Tillsätt kakao, bakpulver, saltet samt den smälta vita chokladen. Vispa i några sekunder med elvispen. Ha sedan i den rivna vita choklad och rör försiktigt runt den med en vanlig sked. Det ska vara välblandat men som sagt inte vispat för mycket och smeten blir överarbetad.

Steg 4. Om du inte har en bakform med ”non stick” eller visst material som inte klibbar så lätt, så smörj in den med smör och bröa för att undvika att den kladdar fast. En lagom form är ca 18-25 cm i diameter. Denna kaka ska vara rätt så tunn.

Steg 5. Häll upp i formen och grädda i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Om din ugn har flera olika alternativ så använd inte ”varmluftugn-alternativet” då detta gör att ugnen oftast blir varmare än det man ställt in den på och kan förstöra kakan (lärt mig av det misstaget vid några tillfällen). Efter ca 17-18 minuter testa att sticka i kakan för att se att den är kladdig men inte rinnig i mitten och lite fastare mot kanterna.

Medans kakan är i ugnen så börja göra fudgen!

Steg 1. Mät upp smöret och låt det ligga framme i rumstemperatur

Steg 2. Mät upp vispgrädde, strösocker, sirap och mjölkchokladen i en kastrull.

Steg 3. Låt det koka upp under omrörning tills chokladen smälter. Sänk värmen och låta koka ca 10 minuter tills smeten är blank och fin. Glöm inte att röra om då och då. Tag bort kastrullen från värmen och rör i det rumsvarma smöret. Rör om ordentligt ända tills allt är välblandat. Detta ska ta några minuter.

Steg 4. När chokladkakan är klar så höll över fudgen direkt i formen. Den kan med fördel smetas ut med en slickepott så fudgen blir jämn och fin. Låt den sedan svalna tills den är helt kall. Detta tar minst en timma. Ställ sedan i kakan i kylen i minst 1-2 timmar så fudgen har stelnat. Om man har bråttom kan man ha den i frysen en liten stund men jag rekommenderar att man planerar i förväg och har den längre tid kylen istället.

Steg 5. Garnera med riven vit choklad eller färska bär. Servera med vispgrädde, godast är att servera med grädde som innehåller mindre fett.

ENG: So for new years eve I made probably the yummiest chocolate cake ever. I have eaten a lot of cakes and pastries in my days, but oh boy this cake was one of the top 5 best cakes I have ever had! And the guests agreed too haha :D This cake is sticky and gooey in the middle, and a bit chewy towards the sides. I was stressed when I made this cake so the presentation of the cake is not ideal. The cake would look great with some fresh raspberries on top and also to smooth out the fudge on the top and around the edges so it looks perfect before serving it. But anyway, it is the recipe that matters in this blog post, not the pictures ;)

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>