LET’S KEEP IT REAL!

Jag kan inte låta bli att kommentera Blondinbellas senaste inlägg där hon skriver att “Mardrömmen i livet måste vara att varje dag gå till något som man inte trivs med, då slösar man åtta timmar av sitt liv varje dag och jag förstår inte hur man kan tillåta det ske.”. Jag blir allvarligt talat förvånad över hur en person som anser sig mogen nog att skaffa barn kan uttala sig på detta sätt. Det är nonchalant, hånfullt och orealistiskt. Men en omogen 23-åring kanske inte har kommit längre i sitt tankesätt.

Det jag skulle säga var att jag som själv jobbat i många år, både jobbat med sånt jag älskar men även under två års tid jobbat med något som jag var bra på men inte skulle tycka vara kul i längden (försäljning). Jag var väldigt duktig på det men inget jag ser som heltidsyrke under flera år, utan endast något jag gjorde för att få mer erfarenheter och för att jag behövde jobba mycket inför min flytt till London. Det är inte lätt att bara välja och vraka att jobba med sina hobbys, för det första kanske man har intressen som är svårt att göra lönsamma eller intressen som är i branscher som är svåra att ta sig in i. Startkostnader av företag som kräver enorma ekonomiska investeringar för att starta upp och har man aldrig jobbat med det tidigare kan det vara svårt att få investerare. Man kanske har en familj att försörja och vågar inte chansa sig in i en ny bransch eller så är man ofta sjuk och har svårigheter att ens behålla ett jobb. Listan kan göras extremt lång av anledningar varför det inte bara är att “jobba med sin dröm”…

Jag tycker det är väldigt lustigt hur Isabella kan uttala sig på detta sätt, hon startade sin blogg och temat i hennes blogg var främst att provocera och på så sätt blev hennes blogg stor. Jag har medvetet valt att hålla mig HELT borta från provocering (medveten provocering dvs, om någon stör sig på t ex mina modebilder etc så är det inte mitt fel, men har aldrig och kommer aldrig skriva elakt eller hoppa på andra). Så hennes blogg blev väldigt stor pågrund av att hon just provocerade och då fick hon en väldigt dålig image som hon jobbade på att “tvätta bort”, vilken jag måste ge eloge till henne att hon verkligen lyckats med! Men tack vare att hennes blogg blev så pass stor så har hon lyckats starta bolag med bloggen som utgångspunkt och få investerare. Alla hennes företag som hon har drivit har varit kopplade till hennes blogg. Hon har aldrig drivit ett företag där hennes blogg eller hon själv som person inte varit relaterat till företaget och dess marknadsföring. Jag tror hon själv inser att hon inte hade varit i samma sits idag eller ha drivit lika många företag om hon inte haft sin blogg som uppbackning med nya samarbetspartners och investerare, let’s keep it real….

Så att sprida budskap i sin blogg som “Jobbar man med sin passion kommer man aldrig känna att man jobbar mer utan livet blir bara en stor lekplats.”, är snarare att sprida negativ stämning och ge sina läsare ångest, än att försöka ha en god och peppande stämning i bloggen. Här i London där jag bor så ser man väldigt mycket mer fattigdom än i Sverige, man ser så många på gatorna, buss och tunnelbana som verkligen har det svårt. De är inte hemlösa/uteliggare som jag talar om nu utan vanliga människor som man ser kämpar sig igenom livet och lever på ett minimum. Lönerna är extremt låga här (snittlön för en som jobbar i t ex mat eller klädesbutik är 60-70 kr/timma innan skatt) och extremt höga hyror (tom i förorterna/utanför centrala London så är det dyrt!). Ska alla dessa människor bara gå ut och satsa på sin dröm!? Seriöst så blir jag irriterad på att personer med så verklighetsbefriade och ointelligenta åsikter får så stor plats i media.

Avslutningsvis vill jag säga att om man har en dröm så ska man inte ge upp på den, men man ska tänka någorlunda realistiskt med ens egna förutsättningar och vad som är genomförbart. Alla har inte samma förutsättningar här i livet och det gäller att utgå efter de för att bli lyckligare i livet, att jämföra sig med andra är ingen idé att slösa sin tid på! Det är ungefär som att man vill satsa på en sport som inte är möjligt för man har skador i dom kroppsdelarna som den sporten kräver. Fokusera inte bara på att hitta ett jobb baserat på intressen, utan fokusera på att finna ett jobb som passar ditt liv och dina personliga förutsättningar istället. Vissa perioder är även svårare än andra och då får man hålla ut och försöka peppa sig själv, för att sedan förhoppningvis göra något man trivs bättre med i slutändan. Att vara målmedveten, driven och vilja satsa på sina drömmar är något fantastiskt, men de som inte har möjlighet att satsa på sina drömmar ska inte behöva läsa en blogg och få ångest. Kommentera gärna vad ni tycker.

Share:

25 Comments

 1. Sara
  07/02/2014 / 09:15

  Väl talat, Louise!

 2. Ella D
  07/02/2014 / 09:28

  alltså word! störde mig också på hennes inlägg

 3. ida
  07/02/2014 / 10:17

  jag tyckte det var helt okej, men nu när jag läste ditt inlägg så håller jag verkligen med dig! grymt bra skrivet!!

 4. 07/02/2014 / 11:51

  Gud vad bra skrivet!!

 5. Emelie
  08/02/2014 / 12:07

  Jättebra att du tar upp det! Har samma tankar kring detta rent generellt och har flera gånger reagerat på denne bloggares ovilja/ oförståelse för de djupgående strukturer och olika förutsättningar som finns bland oss. Mycket går att påverka med inställning men för de människor som ex. kämpar för att precis hålla sig ovanför ytan så är förmodligen en positiv inställning det minsta bekymret i sammanhanget.

 6. 08/02/2014 / 04:17

  Bra poäng där! Som sagt är det lite lustigt att man utger sig för att ha en peppande blogg när de allra flesta nog inte kände sig ett dugg peppade av det där inlägget.

 7. lisen
  08/02/2014 / 07:39

  Så bra skrivet! Nu pluggar jag iofs till mitt drömjobb, men har haft många skitjobb genom åren. Kändes det fruktansvärt att gå till jobbet när det inte var min “passion”? Nä, för jag jobbar för att leva, inte tvärtom.

 8. Nina
  08/02/2014 / 08:37

  RIKTIGT bra skrivet av dig!

 9. Nina
  08/02/2014 / 08:37

  RIKTIGT bra skrivet!

 10. 08/02/2014 / 11:06

  alltså oh my vad bra skrivet! jag har alltid blivit inspirerad av Blondinbellas drivkraft, tänkt typ ” kan hon så kan jag” och det har hjälpt mig mycket i skolan etc.. Men så läste jag hennes inlägg och kände Exakt som du! Hon lever verkligen i en bubbla, för verkligheten är alltid inte perfekt, ibland måste man jobba på ett skitjobb eller vara lite olycklig för att bli nöjd och nå dit man vill. Man kan inte bara köra på inställning att livet är perfekt och då lyckas med allt.. Nej nu babblar jag men hur som haver, bra skrivet av dig och jag håller med till 100%! och dont get me wrong men det är skönt att höra att du tycker så som ändå är en ganska “ytlig” bloggerska och skriver om mode, läppglans och sånt :)

  Go louise!

 11. Maria Eriksson
  08/02/2014 / 12:28

  Brukar läsa hennes blogg varje dag men detta inlägg blev jag chockad över, Hur många i världen jobbar med deras drömjobb? Kanske 10% av befolkningen om jag skulle få gissa. Alla har inte förutsättningarna (kan vara vad som helst tex pengar eller tid) att jobba och utbilda sig till det de vill göra. Hon lever verkligen i en drömvärld där alla människor kan bli exakt vad de vill och har hur mkt pengar som helst. Välkommen ner på jorden Blondinbella!

 12. Ingrid
  08/02/2014 / 01:30

  Så sant, bra skrivet!

 13. 08/02/2014 / 03:11

  Mycket bra skrivet och jag håller verkligen med! Isabella är otroligt naiv och det märks på henne att hon inte vet mycket om världen utanför sin egen bubbla. Det är både tragiskt och provocerande att hon uttalar sig så. Jag tänker speciellt på alla hennes unga läsare som kanske tror på det hon skriver eller de personer som känner ångest och mår dåligt över att de inte lyckats få sitt drömjobb. Många tar arbeten för att kunna klara sig ekonomiskt och många kan inte ta risker och starta eget eller förverkliga sin dröm, men Isabella kan inte förstå det, hon har alltid haft en bra grund och något att falla tillbaka på (föräldrar, bloggen osv).

  Människor föds med olika förutsättningar, t.ex socialt-, kulturellt-, ekonomiskt kapital och människor som Isabella som har föräldrar som förmodligen besitter ( sociala-, ekonomiska-, och utbildnings kapital som är större än medelsvenssons) alla dessa kapital har bättre förutsättningar att lyckas. Jag säger inte att det är fel att födas med sådana förutsättningar, däremot bör man nog försöka skapa sig en förståelse och en bredare världsbild.

  Tack för ett bra inlägg!

 14. melle
  08/02/2014 / 06:06

  jag brukar inte kommentera men kort sagt, AMEN TILL DETTA INLÄGG! förvisso får man vara motiverad o ha drömmar, men utan fötterna på jorden är det lätt att hamna i sin egna bubbla instängd, och omrigngad av omvärlden. Om vissa bara kunde tänka lite längre….

 15. Lina
  08/02/2014 / 06:37

  Otroligt bra skrivet! Jag vet inte om det var provokation från hennes sida eller om hon är lika dum som hon ser ut men jävligt kränkande inlägg skrev hon iaf. Jag ser det som att hon trycker ner sina läsare indirekt, vilket är jävligt lågt.

 16. sanna
  08/02/2014 / 06:43

  Så sant.
  Hon lever fortfarande i en naiv värld där hon tror att alla har samma förutsättningar. Hon blev bara stor pga sin blogg och dessutom för hur provocerande den var och klankade ner på allt och alla. Hon kom in på ett bananskal, och utan den hade hon vart vilken ungdom som helst, som måste ta det jobb man blir erbjuden.

 17. Victoria
  09/02/2014 / 09:33

  Jag har mitt drömjobb, men i mitt drömjobb så träffar jag många ungdomar som har det svårt. Jag skulle så gärna vilja att BB fick följa med mig en vanlig arbetsdag, bara för att få se vilka utmaningar som finns. Det är inget fel att vara positiv och prata drömmar, men det är skillnad på att vara optimist och rent av naiv. BB visar ibland att hon fortfarande är det senare alternativet.

 18. Anna
  09/02/2014 / 10:34

  jag håller med blondinbella, självklart ska man göra det man tycker är kul. Men som du är, realist, så vet man att det inte alltid är möjligt! Bra inlägg :)

 19. 10/02/2014 / 06:50

  Du har verkligen helt rätt i det! Väldigt väl skrivet Louise!

 20. Matilda
  10/02/2014 / 07:14

  Har följt din blogg sedan starten och måste säga att du växer i mina ögon för varje inlägg! Det här inlägget var verkligen så bra. Jag tycker att Isabella missar en viktig poäng, nämligen att man ibland kan göra någonting tillfälligt som man inte “brinner för”. Ibland kanske man behöver ta ett jobb enbart av den enkla anledningen att det betalar en pengar, that’s it. Därmed inte sagt att man ska ge upp sina drömmar för det utan dessa pengar kanske är ett led i en dröm man vill förverkliga, och då får man helt enkelt ignorera det tristare jobbet och se till dess fördelar, som att det ger en en trygg inkomst. Kan inte låta bli att hålla med övriga här om att hennes inlägg skapar mer press än pepp. Jag själv har till våren studerat i fyra år och kan känna press på att “nu måste jag hitta det perfekta jobbet” osv eller till och med att jag “borde haft ett mer perfekt extrajobb” under tiden. Det är egentligen sjukt vilka krav man ställer på sig själv (kraven ansvarar man ju givetvis för själv) men det är så otroligt befriande att få höra från någon (i detta fallet dig) att det är okej att inte ha sitt drömjobb och att man kan ha en väldigt bra och värd tillvaro även fast dessa 8 h inte spenderas med det man vill allra helst. Tack för det! :)

 21. 10/02/2014 / 08:53

  Jag håller verkligen med dig! Helt ärligt förstår jag inte hur man kan ha en så skev verklighetsuppfattning. Jag börjar snart med en tjänst som jag alltid drömt om, MEN vägen dit har inte varit jättekul precis. Jag har kämpat och slitit och jobbat med saker bara för att det “ser bra ut på cv:t”. Självklart har jag gjort det bästa av situationen och sett till det positiva. Men det är viktigt och realistiskt att man måste förstå att drömmar inte bara kommer till en, utan man måste kämpa och offra för att nå dem. Vi alla föds inte med en silversked i munnen:). Superbra skrivet av dig! Kram och hoppas studierna i London går bra :).

 22. Sofia
  11/02/2014 / 04:28

  Mycket bra inlägg. Håller verkligen med dig!

 23. 11/02/2014 / 05:36

  Blondinbella är galet verklighetsfrånvänd. Så tråkigt att se en så känd person (som anser sig vara en förebild!) sakna empati.

 24. 12/02/2014 / 07:44

  Grymt bra skrivet och så jäkla sant!! Önskar stora bloggare kunde fokusera mer på verkligheten och inte deras egna drömbubbla.

 25. 17/02/2014 / 08:34

  Mycket bra skrivet! Jag Håller med dig! Alla har verkligen inte samma förutsättningar och att bara släppa allt man har och följa sin dröm är inte lika enkelt för alla. Visst ska vi följa våra drömmar och göra eller försöka göra det vi vill, men alla kan inte nå sina mål och drömmar på samma sätt. Vissa måste verkligen kämpa och ta en hård väg medan andra kanske har turen och har kontakter osv, vilket gör det inte lika lätt för alla att bara följa sina drömmar. Det är lätt för någon som har kommit dit de är av ren tur och utan utbildning, jobb osv att säga det. Jag har länge följt din blogg, och älskar den!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>