QUESTIONS ABOUT LONDON

Jag har fått såååå många frågor och mail angående att flytta till London och jag tänkte börja med att svara på en läsarfråga, om hur man gör för att flytta dit på korttid eller kanske bara åka över och se hur man trivs osv.

Hej!

Jag funderar på att åka till England i sommar, mellan juni och augusti, och bo där i ett par månader. Dock har jag redan nu upptäckt att det är svårt att få tag på boende under en sådan kort tid. Hur skulle du rekommendera att jag gör? :)

Tack!

Hej My :) Okej jag ska försöka ge dig så bra tips som möjligt. Till att börja med måste jag vara ärlig och säga att det är väldigt svårt att hitta boende på kort tid så vidare du inte känner någon du kan bo hos, kan tänka dig att bo med främlingar eller har en galet stor budget att lägga på hyra (vi pratar 20-30 tusen i månaden för en etta eller två nu).

När jag 2011 skulle hyra en studio lägenhet på kort tid kontrakt så blev jag lurad på massa pengar fast jag hade kontrakt, nyckel allt osv och polisen i England bryr sig inte om det är på summor mindre än typ 100 000. Det som hände var att killen som hyrde lägenheten hyrde ut den i andra hand till mig utan att berätta för landlorden och stack med pengarna. Där stod jag i lägenheten med Landlorden och vi var båda blåsta, han sa att jag var välkommen stanna kvar och hyra lägenheten om jag betalade ALLT igen, men det gjorde jag såklart inte utan flyttade in hos en vän istället och letade ny lägenhet. Så det är viktigt ha en backup-plan ifall det inte går som man tänkt sig.

Mitt tips är att kolla in hemsidan Londonsvenskar.se. Där skrivs det om massor med tips men framför allt så finns det ett forum, där lägger svenskar ut annonser på lediga rum där de bor och på sommaren brukar det vara extremt många som vill hyra ut sina lägenhet då de flesta som pluggar vill åka hem då och passar på att hyra ut rummen! Men hyr inget som du inte tittat på, i alla fall inte om du måste binda upp dig under flera månader. Förklara också att du bara vill stanna några månader och se vad som händer etc. Standarden i England är brutalt dålig så begär många bilder och videos ifall du inte har möjlighet att titta på lägenheten själv. Enligt mig är det bäst att bo på hotell första veckan och sedan ha bokat in flera visningar av olika rum under den veckan och sedan bestämma sig för ett att flytta in i, så man ser hur de ser ut, vilka som bor där osv. Skenet kan verkligen bedra när det gäller hur bilderna på lägenheterna i London ser ut. Vet inte hur många gånger jag har sett så fina bilder och i verkligheten var det hemskt.

En sak som bör läggas till att enligt de flesta hyresgästkontrakt så får man inte hyra ut i andra hand, så kallad sub-letting. Så du får prata med den som du hyr rummet av och se vad som gäller osv, för skulle du bli påkommen att du “sub-lettar” från någon annan kan både du och den som gör det hamna i problem med uthyrningsfirman och landlorden. Och framför allt det som hände mig, det är viktigt att veta att den du sub-lettar av verkligen betalat landlorden! Undvik sidor som gumtree, craiglist osv, det är mest weirdos där eller fake annonser.

Alternativ nummer 2, om du vill bo själv och ha egen lägenhet. Det är att hyra en short let flat, nästan alla uthyrningsfirmor i London erbjuder short let lägenheter. Det är hutlösa priser när de kommer till short lets, vill man bo med svensk standard ja då krävs det en rejäl budget :/ Glöm dock trägolv, ventilation eller dubbelglasade fönster, det är helt allvarligt som att typ bo på 50-talet även om man betalar 10 000-20 000 kr i månaden, helt absurt. Men ifall de krisar så erbjuder nästan alla agencys detta alternativ, tänk dock på att det tillkommer ca 2000-7000 kr i agency fees när man hyr från en agent/lettings agency.

Hoppas dessa tips hjälper dig och er andra som vill testa åka till London under en kortare tid :) Nästa gång blir det tips hur man gör om man vill flytta på mer långsikt. Kramar Louise

20140202-185624.jpg

Share:

5 Comments

 1. Tilda
  02/02/2014 / 04:58

  Hej!

  Jag undrar vad du tycker om “hipster-kulturen” som råder i Sverige just nu? Du vet, vänstermänniskor som käkar veganskt och inte rakar sig någonstans? Nyfiken på din åsikt eftersom du verkar vara väldigt långt ifrån allt det där!

  Tilda

  • Louise Adolphson
   02/02/2014 / 06:55

   Tilda: Hehe vi skulle kunna säga att de är min raka motsats :)

 2. Amalia D
  04/02/2014 / 12:05

  Jätte bra svar, tips och råd!! Ser fram emot nästa svar då jag själv funderar på en längre vistelse, förhoppningsvis ett par år i london och dina kommande tips är nog guldvärda. :-)

  Jag har även en till fråga till dig, har det varit svårt för dig att skaffa jobb i London? Tacksam för svar! Massa kramar

 3. Klara
  07/02/2014 / 08:48

  Hej Louise!

  Mycket intressant och läsvärt inlägg! Att du får mycket frågor om London förstår jag då många är nyfikna på livet i den fantastiska staden, även jag. Jag ser fram emot nästa inlägg om att flytta till London fast mer på långsikt. Det är nämligen som så att jag och min vän planerar att flytta till London om 1,5år och behöver råd om hur vi ska gå till väga. Du som är en inbiten Londonbo sitter nog på några bra råd. Tack för en mycket bra blogg och så får du ha det så bra Louise!

  MVH
  Klara

 4. My
  12/02/2014 / 07:21

  Tack så mycket för att du tog dig tid att hjälpa till! Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>