CLEAN UP YOUR MAKE UP

Att hålla sin sminkväska/samling ren och fräsch behöver lite mer underhåll än en städning då och då. Här är mina bästa tips för att alltid hålla sitt smink hygieniskt och sin sminkväska ren och fin :)

1. Märk alla nya produkter du köper med datum då du öppnar de. På varje skönhetsprodukt så finns det en liten symbol som visar en öppen burk och i den så ett nummer och ett M. Detta visar hur många månader produkten håller efter att den är öppnad. Men det kan vara svårt att minnas när man egentligen öppnade den, med om man märker med en penna som går att skriva på plast så är det enkelt att hålla ordning. Andra tecken på att de kan behövas kastas är om de skiktar sig, ändrar konsistens, färg (t ex vitt lager över läppstift/läppenna) och framför allt doft.

2. Tänk på att produkter har ett shelf life på max 36 månader. Shelf life menas med tiden de håller när de är oöppnade. Ekologiska produkter brukar dock max hålla i två år då de inte innehåller lika starka konserveringsämnen.

3. För bästa rengöringen av makeup penslar, tvätta de först med schampo för att få bort alla färgrester (diskmedel är för starkt) och sedan spraya de med anti bakteriell spray. Jag gillar den som är från Kicks.

4. Torka av alla skönhetsprodukter med anti bakteriell wipes, gärna inuti produkterna också (fast inte på själva produkten), till exempel runt omkringprodukten eller på insidan av hylsan till läppstift. Man kan även gärna detta på hylsor och tubor och alla andra produkter som kan bli kladdiga som foundation till exempel. Jag brukar även torka av läppstiften med hushållspapper då och då, detta gör att produkten håller sig fräscha längre.

5. Om det går att tvätta sminkväskan så tvätta den gärna för hand då och då. Men kolla självklart först om detta går. Jag ”råkade” göra detta med tre stycken Longchamp necessärer, ja de blev ej sig lika. Helt förstörda med andra ord. Men vissa väskor i plast kan man absolut tvätta men lika bra att dubbelkolla så man inte förstör något fint :) Babywipes och anti bakteriell wipes fungerar även bra om man inte vill handtvätta makeupväskan.

6. För att undvika problemet på punkten innan, ha aldrig lösa borstar och penslar i sminkväskan. Ha de i ett litet fodral eller om man har bråttom och om man behöver en “nödlösning” så fungerar en vanlig liten frysplastpåse bra.

7. Släng allt smink du använt när du varit förkyld/sjuk. Risken finns att du smittar ner dig själv igen eller att bakterier växer och man kan få hudproblem, allergier osv.

8. Dela inte smink med andra! Bara för att man delar smink med någon som är frisk så betyder det inte att man inte kan få någon bakterie/virus, det är väldigt ohygieniskt och alla har olika bakterier/virus i kroppen. För att förklara på enklaste sätt, vissa bakterier gör vissa personer sjuka medan andra bara kan vara bärare av samma bakterie men aldrig bli sjuka.
Ett exempel på detta är att vissa får ögoninflammation av att dela ögonpennor fast personen man lånat av/lånat ut till inte alls hade en ögoninflammation.

9. Burkförpackade skönhetsprodukter har kortare hållbarhet än andra förpackningar, så vidare man inte använder en spatel varje gång man använder produkter och tvättar den efter varje gång.

10. När man ändå är igång och städar sminket, släng färger som inte passar dig. Färger som inte passar någon gång under årets alla årstider och som man inte ser sig själv använda någon gång igen kan man lika gärna slänga. Så vidare den inte är oanvänd, bara att ge bort till någon vän som kanske passar i det :)

Share:

3 Comments

 1. Elsa
  06/07/2013 / 11:18

  Måste säga att du verkligen har en jätte fin blogg.
  Du delar alltid med dig otroligt bra tips, när det gäller skönhet och produkter tack för hjälpen du inspirerar mig :)!

  Kram

 2. Linda
  08/07/2013 / 11:59

  Måste bara kommentera att jag älskar din blogg, och särskilt dessa typer av inlägg. Jag besöker ofta din blogg flera gånger på en dag för att se om du uppdaterat. Att jag kommenterar detta inlägg först nu är inte för att det är först nu jag läser det. Läste det samma dag du lade upp det, och tänkte det jag skrev ovan, men kommenterade inte (jag brukar sällan kommentera bloggar). Idag kikade jag dock och såg att inlägget bara fått en kommentar. Tyckte synd om dig, för du ska veta att du har läsare som uppskattar det du skriver, även om vi inte kommenterar. Har följt dig superlänge, i massa år, och även om du och jag lever helt olika liv och har himla olika stilar fortsätter jag ändå att läsa din blogg. Den är verkligen toppen! Ps. Du får gärna uppdatera oftare. ;)

 3. 23/07/2013 / 08:26

  Tack för tipsen! och jag måste bara säga, bra att du tog upp det där med ögoninflammation. Inte kul, fick det själv en gång, och det är verkligen inget som jag önskar någon annan. Dela pennor eller ej, det är frågan, det är ju svårt att säga hur försiktig man ska vara. Man vill ju inte gå runt och vara rädd för allt och alla. Fast som sagt ögoninflammation är inget kul. :( Kram /E

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>