NO MORE EYELASH SERUMS

Bild från ett blogginlägg jag gjorde för nästan exakt ett år sedan. Då var jag helt frälst och tyckte att Revita Lash var en mirakelprodukter. Tyvärr var det för bra för att vara sant… 

Jag visste att det var för bra för att vara sant… Jag talar självklart om att RevitaLash är  skadligt för ögonen… Och självklart Neulash, rapidlash och alla andra ögonfransserum. Jag pratade med en ögonspecialist en gång och vi kom på ämnet ögonfransserum, han berättade att det var antagligen samma som medicinen mot grön starr för medicinen mot det ger längre ögonfransar. Vad tror ni läkemedelsverket gått ut med idag på deras sida? Jo att det är farligt såklart och att det är samma som mot grön starr. Jag slutade med Revitalash för ca 3-4 månader sedan men har nog använt det konstant i ca 12-20 månader sedan 2008. Jag älskade verkligen denna produkt och tipsade ju till och med om den här i bloggen ett antal gånger! Jag blir rent ut sagt irriterad på hur dåligt läkemedelsverket är i Sverige. Det låter något säljas som kosmetik och plötsligt fem år senare ska de säga det är läkemedelsklassat! Bara 6 år för sent, man tycker att de borde ha koll på skönhetstrenderna och vilka produkter som det säljs mycket av som kan innebära en risk vid anvädning. Hur ska man veta vad som är farligt när de är flera år senare kommer med sånna här varningar. Jag har även frågat flera ögonläkare om de tror att detta var skadligt eller om de fått in biverkningar för ca två år sedan men de sa att de aldrig hade hört det var farligt, jo man tackar..


Här och här kan ni läsa mer! RevitaLash nämns inte i artikeln men Revitalash innehåller ämnet som nämns, vilket är mycket märkligt då den första ingredienser är isopropyl cloprostenate som är förbjuden enligt läkemedelsverket.

“En del av produkterna innehåller så kallade prostaglandinanaloger, ämnen som verkar som de hormonliknande prostaglandiner som produceras i kroppens vävnader. Prostaglandinanaloger används i flera ögonläkemedel för att sänka ögontrycket vid grön starr. Vanliga biverkningar som har rapporterats för dessa ögonläkemedel är klåda, ögonirritation, rodnad av ögonvitan, ögonsmärta, förändring av ögon- och ögonlocksfärg (i det första fallet ökad pigmentering i regnbågshinnan). “

Jag fick inga allvarliga biverkningar av RevitaLash mer än att jag blev lite mörkare där jag applicerade ögonfransserumet, som att ett eyeliner sträck på ögonlocket som blev lite mörkare samt att mina ögon alltid varit röda och blir lättirriterade. Mina fransar gick redan efter 1-2 månader tillbaka till sin orginallängd så resultatet håller ju inte om man inte fortsätter. Jag får ont i ögonen bara av att tänka på vad jag utsatt mig för :(  Jag gav även min pappa RevitaHair som är samma sak som Revitalash fast för håret och han märkte direkt att det kliade och kändes konstigt och gjorde ont i hårbotten. Tur att han bara använde det någon månad!

Jag hoppas nu bara på att det inte ska vara någon fara för ögat om man har slutat med det och aldrig mer använder det.

Jag säger bara en sak till er som använder det eller har tänkt att använda det: Lösögonfransar: check! Ögonfransserum: Direkt ner i soptunnan…!

Share:

20 Comments

  • Louise Adolphson
   30/10/2012 / 12:23

   Annie: Jag har själv använt Talika tidigare och märkt inte av några biverkningar. Talika är nog mildare än ett vanligt ögonfransserum, Talikas ska verka mer vårda ögonfransarna då det applicerar som en mascara. Kollade lite snabbt på ingredienserna på Talika och jag hittade inte något av de ämnen som direkt nämns här http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2012/Varning-for-produkter-for-tillvaxt-av-ogonfransar-och-ogonbryn/
   Talika har ju funnits i hur många år som helst också, men man ska nog vara skeptiskt till allt som får fransarna att växa efter denna varning och bara använda produkter som vårdar ögonfransarna.

 1. saga
  30/10/2012 / 10:53

  Hej louise!
  Har försökt googla om xlash innehåller detta farliga ämne utan reslutat… vissa bloggare skriver att det är ofarligt medan jag innerst inne tror att xlash är minst lika farligt som övriga…. tacksam för svar kram

  • Louise Adolphson
   30/10/2012 / 12:01

   Saga: Jag är nästan 100% säker att Xlash innehåller dessa ämnen! Först så har de inte en innehållsförteckning någonstans att läsa eller får tag på vilket tyder på att det defintivt inte är bra om de inte ens vågar redovisa vad som är i det. Sedan så är det ju även billigare än NueLash och Revita Lash vilket i detta fall även kan tyda på sämre innehåll. I stort sett alla ögonfransserum innehåller något av dessa ämnen då det är just de ämnerna som får ögonfransarna att växa… Kram

 2. Annie
  30/10/2012 / 10:54

  Precis min uppfattning med! Har använt Tallika till och från länge och tycker inte det ger någon ökat tillväxt utan mer som en balsam för att ge bättre spänst och undvika att det bryts. Jag var ett tag sugen på att köpa en sådan här mirakelprodukt och googlade då lite eftersom det kändes lite för bra för att vara sant och fick då bland annat upp att Latisse (tror jag det hette) hade missfärdningar av Iris som biverkningar, att vissa produkter förbjudits i USA och att de innehöll prostaglandiner. Jag läste vid denna tidpunkt en kurs i biokemi där just prostaglaniner ingick och tyckte det verkade läskigt att ha dem i en ögonprodukt ,så avstod. Har alltid haft lite på känn att detta skulle vara för bra för att vara sant faktiskt!

 3. Annie
  30/10/2012 / 03:25

  “Korallextrakt kan tillföra viktiga mineraler och stimulerar hudförnyelse. Olika mjukkoraller innehåller huaiazulene som huvudsakligt pigment. Dess låga smältpunkt gör guaiazulene svårt att hantera, i motsats till kristalliseringsnaturen hos azulen. Guaiazulene är en kosmetisk färgtillsats som är godkänd av amerikanska FDA. Den – eller dess 3-sulfonat – är en komponent i vissa hudvårdsprodukter tillsammans med andra komponeneter som lugnar huden som allantoin.

  Folium Isatidis Extract 10%
Cacumen Platycladi Extract 3%
Nigella Sativa Extract 3%
Fructus Chebulae Extract 2%
Radix Polygoni Multiflori Preparata Extract 2%
Coral Extract 1%
Purified Water 79%”

  Är innehållet av x-lash. Förövrigt tycker jag att de bakom x-lash verkar extremt inkompetenta (eller så spelar de dumma i tron om att de som använder produkten är puckade?). Frågade dem om pigmentering av iris som en möjlig biverkan och i sitt svar till mig verkade de jätteoförstående och förstod inte alls vad jag menade eller hur detta skulle kunna ske. Kollar man deras facebook hittar man en hel del korkade svar på vissa frågor + att de “lovar” att produkten är ofarlig, hur kan man lova det?

  • Louise Adolphson
   30/10/2012 / 03:39

   Annie: Jag letade också lite mer idag och fann samma text på deras hemsida. Jag håller minst sagt med, jag kunde inte låta bli att kommentera på deras fb sida hehe! De svarade inte på min fråga heller vilket vara ganska “lustigt” :P Jag tror inte det är “skäligt” att lova att en produkt är ofarlig. Alla läkemedel, naturläkemedel och stark kosmetika finns det alltid risk för biverkningar/allergier, så det finns ingen produkt som är 100% ofarlig för alla. Jag som aldrig blivit allergisk någonsin eller reagerat på någon skönhetsprodukt blev ju allergisk av ett vanligt torrschampo från Kisby, så nog finns det en risk för i alla fall allergier för alla produkter…

 4. 30/10/2012 / 04:41

  Här hittade jag om innehållet i Xlash. Tror ni det stämmer?

  http://xlash.se/las-mer/

  Använder själv Xlash just nu. Vill inte sluta använda det :( Hehe

  • Louise Adolphson
   30/10/2012 / 08:49

   IIvana: Jag såg din länk till den andra bloggen. Alla vi som använt Revita Lash senaste 6 år har ju trott att det är helt ofarligt, i dagsläget så visar det ju bara hur osäkert det är med risker för ögonfransserum. Inom ett års tid kanske även alla andra ögonfransserum också blir förbjudna, efter varningen tycker jag ändå att det är på egen risk om man vågar använda ögonfransserum. På läkemedelsverket hemsida står även att andra ämnen kan innebära risk för biverkningar men de vet inte säkert ännu. “Förutom prostaglandinanaloger anges t.ex. peptider och växtextrakt som ämnen som stimulerar hårtillväxt. Det är oklart om dessa ämnen kan ge biverkningar.”
   Om det var helt ofarliga ämnen i t ex Xlash varför får man då inte använda de flera gånger per dag som t ex läppglans? :P Kram Louise

 5. Désirée
  30/10/2012 / 10:40

  Tack för detta inlägg! Hade bokstavligt talat precis tänkt att klicka in mig på en sida för att köpa hem Revitalash, men nu skiter jag i det. Just för att alla verkar avguda det hade jag tänkt pröva det samtidigt som jag tänkte att borde det inte vara lite farligt… Nu fick jag det bekräftat. Tack! Herregud man vill ju inte skada sina ögon. No way. Och visst funkar lösögonfransar lika bra ;)

 6. lisen
  31/10/2012 / 08:47

  Alltså herregud, ska alla behöva utbilda sig till farmaceuter för att veta vad som är ofarligt och inte? Det är ju för jävligt att detta säljs på t.ex. kicks där det beskrivs som “beprövat och ofarligt”. Jag slutade iofs med revitalash när jag fick röda linjer runt ögonen, men jag vill inte tänka på vad jag har gjort mot mina stackars ögon:(. Tack för det här inlägget, vilken eye-opener! (haha)

 7. Emy
  01/11/2012 / 05:34

  Jag förstår att folk blir upprörda över läkemedelsverkets bristande kontroller, farliga produkter SKA inte kunna ta sig in på marknaden, men det här är inte alls någon nyhet. När ögonsfransserum började hypas tog jag mig tid att googla både på serumen i sig, och på de ingredienser som omnämndes i innehållsförteckningarna. Jag fick då snabbt och enkelt reda på just det som läkemedelsverket nu går ut och varnar för. Man har faktiskt ett eget ansvar för sin hälsa och sitt välbefinnande, tycker jag.

  • Louise Adolphson
   01/11/2012 / 05:50

   Emy: Visst är det upp till var och en men när en produkt säljs överallt i butiker som Åhlens och Kicks så har man uppfattningen om att den är ofarlig. Man kan ju jämföra med cosmeceuticals vilket är en blandning mellan kosmetik och läkemedel, sådana hudvårdsprodukter från endast säljas på plastikkliniker där det jobbar läkare och får inte säljas i dagligvaruhandeln. Nu plötsligt går läkemedelsverket 5 år senare ut med att ögonfransserumen borde vara läkemedelsklassade, borde de inte gjort samma koll då som med cosmeceuticals :/

 8. Caroline
  01/11/2012 / 08:05

  Men ögonfranslimmet kanske inte heller är nyttigt.. Man kan ju alltid testa naturliga produkter som tex ricinolja. Om det används rätt ska det inte vara några problem. Dvs att man har i den en rekommenderad tid och sköljer bort allt när man är färdig. Man kan även blanda ut den med andra oljor, 50/50 tex så det inte blir så starkt. Det kanske kan vara ett alternativ, har hört många som fått fina ögonfransar av det

 9. Nicole
  04/11/2012 / 04:40

  http://jenniferstano.blogspot.se/2012/08/a-picture-is-worth-thousand-words.html#links

  Längst ner pratar hon om att fick slut på Latisse och gick till ett apotek i Grekland för att fråga om de har något liknande ögonfransserum. De gav henne medicin för grön starr och sa att det innehöll samma ingredienser. Det tråkiga är dock att hon inte såg detta som ett varningstecken utan använder glatt produkten som ett ögonfransserum och verkar vänta på att få nobelpriset för hennes upptäckt…

  • Louise Adolphson
   04/11/2012 / 11:02

   Nicole: Jag läser också hennes blogg och såg det där inlägget! Jag gillar hennes blogg vanligtvis men det där inlägget visar att hon inte har speciellt mycket koll… Att använda en produkt som man inte hört är farlig och tror är okej för kroppen/ögonen/ansiktet är väl en sak, men att veta att det 100% är en medicin mot en sjukdom och hoppas på “trevliga” biverkningar är sjukt, oftast är man så naiv dock innan man råkat ut för något hemskt eller tråkigt :/

 10. amanda
  07/11/2012 / 11:22

  de ögonfransserum som finns på skincity ger dock bra resultat enligt tester och det dessutom utan att innehålla farliga ingredienser, ett tips…

 11. Helena
  31/01/2013 / 05:06

  Hej,

  Ville bara poängtera att kosmetika inte faller inom läkemedelsverkets ansvarsområde, så att det tog lång tid innan larmet kom är inte så konstigt! Kosmetikaindustrin är tyvärr fruktansvärt oreglerad, och dessutom rätt så oärlig också :(
  Har själv superkänslig hy och när man väl har börjat läsa innehållsförteckningarna på sina kosmetikaprodukter så märker man snabbt att många produkter innehåller rent skräp! Till exempel så kan man ofta hitta SLS (välkänd för att trigga eksem) i många cleansers för känslig hy… Tyvärr är det vi konsumenter som måste säga ifrån, industrin kommer inte att ändra på sig så länge pengarna trillar in.

 12. Elizabeth Skantz
  02/11/2014 / 02:21

  Har använde 3 dagas X-lash dyrt och har irriterade ögon. Använde inte det,! Ta hand om dina och våra ögon :-(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>