SWEET POISON

Under många års tid använda jag sötningsmedel varje dag och det är först för mindre en ett år sedan som jag helt slutade. Jag insåg helt enkelt att det bara finns nackdelar med att använda det och det är helt onödigt. Jag hade sötningsmedel i allt, kaffe, te, yoghurt och lägg till tuggummi, läkerol och ofta lightläsk. Jag testade till och med att baka med sötningsmedel någon gång för flera år sedan :P Hemskt att tänka på hur dåligt kroppen måste mått av alla dessa mängder av sötningsmedel.

Man kan tyvärr inte vrida tillbaka tiden och stoppa sig själv som i filmen tillbaka till framtiden (även om de flesta av oss nog önskar), utan man kan bara ändra nuet och se framåt. Jag vill därför uppmärksamma detta för alla er som fortfarande använder sötningsmedel att sluta för er egen skull. Det är ett hemskt gift för kroppen och är bevisat cancerframkallande. Sötningsmedel skapar massor med hälsoproblem och även om det säljs i butik så är det farligt. Bara för att det säljs i butik är det inte ofarligt, se bara på ciggaretter t ex.

Den enda gången jag förstår varför man vill använda sötningsmedel någon gång är om man har diabets. Vilket egentligen sötningsmedel är till för främst men numera tror så många att sötningsmedel är bra för viktnedgång, vilket är så otroligt fel.

Om man försöker vara nyttig, dra ner på kalorier eller kanske försöka gå ner i vikt använd istället bra honung (inte den rinnande typen på flaska!), agave sirap som har lågt GI index och sötar väldigt mycket så man behöver inte använda så mycket eller krydda med kanel så till exempel yoghurten får mer smak. Och när det gäller bakning så ska det vara riktigt socker, annars får det vara haha :D

Visste ni även att sötningsmedel motverkar viktnedgång och ökar sötsuget? Jag märker tydligt skillnad på sötsuget om jag dricker cola light eller inte och snarare går jag upp i vikt när jag druckit mycket cola light än tvärtom. De flesta sötningsmedel innehåller även lika mycket kalorier som vanligt socker, vilket tål att tänkas på.

Share:

4 Comments

 1. Annie
  10/01/2013 / 12:22

  Har följt dig länge och tycker det är så himla kul att följa din utveckling och hur du mognat i ditt tankesätt. Inspireras verkligen av din blogg!

 2. Maria
  10/01/2013 / 09:16

  Finns bra och nyttiga sötningsmedel, socker är också ett gift…. Rekommenderar stevia och erythritol (sukrin)! Noll GI och kalorier, kommer från frukt och grönsaker och går att använda till allt utom recept där sockret utgör mer än 20% av ingredienserna. Bullar med sukrin är tex precis lika nyttigt som frallor. :)

 3. Louise Adolphson
  10/01/2013 / 02:55

  Maria: Jag tyckte det vara väldigt intressant att ta upp Stevia då många verkar tro att det är nyttigt :) Så här är ett inlägg om varför Stevia är som andra sötningsmedel http://www.louiseadolphson.se/?p=15598

 4. Emilia
  11/01/2013 / 09:48

  Tycker det är jätteskönt att höra att du har slutat med sötningsmedel, jag blev helt förskräckt av hur du konsumerade sötningsmedel förut. I salladsdressing tillochmed!
  Jättekul att du helt har slutat :)

  Och apropå ovanstående kommentar.. Bara för att något kommer från naturen betyder det inte att det inte kan vara giftigt. Sukrin och stevia är same shit different origin.
  Tobak är också en växt, och den är högt cancerframkallande om man röker den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>