MY HAIR GUIDE UPDATED VERSION

Photo: L’oréal.

If you want to read my hair guide in English please use the google translation button on the right side. The translation will not be the best unfortunately and google translate has not really got the hang of how to translate the grammar, but I hope you can still understand the text overall :) I will try and write the guide in English later when I have time.

För ca två år sedan skrev jag min stora hårguide och jag slår fortfarande fast vid att min guide verkligen fungerar. Däremot har jag några fler tips som jag upptäckte under senaste åren som jag vill dela med mig av.

1. Använd aldrig plattång och när jag skriver aldrig då menar jag ALDRIG. Skrota den helt du har torrt eller slitet hår. Om man har friskt och tjockt hår och förbereder håret med ordentligt med värmeskydd så skadar inte användning vid enstaka tillfällen, men då behöver det vara en bra plattång med värmereglering tex GHD. Jag förstår att många är beroende av den men det finns andra sätt att få rakare hår på. Till exempel att föna med rundborste och hårfön eller köpa en borste som blåser kall och varmluft. Och tänk på att lockigt hår med volym är jättefint också! Så glöm idén om att det bara är platt hår som passar dig.

2. Använd värmespolar istället för locktänger och investera i en borste som blåser varmluft. Det är samma produkt som jag nämnde ovan, den kan skapa både volym och göra håret plattare. Detta är samma sak som frisörerna gör när de fönar håret med en borste, fast denna gör man på lätt fuktigt/torrt hår och de sliter inte alls lika mycket på håret.

3. Tvätta endast håret 1-2 gånger i veckan. Och använd bara lite skonsamt schampo i hårbotten, ha aldrig schampo i längderna så vidare du inte har haft i stylingprodukter!

4. Efter schampo, handdukstorka håret och applicera en bra inpackning. Låt inpackningen sitta i minst 20 minuter. Ett tips är att massera in ordentligt med inpackning i hela håret och forma en knut uppe på huvudet, applicera sedan flastpolie över hela huvudet för att sluta och få fukten att vara kvar och tränga in i håret. Om man har en lagom stor handduk så lägg gärna en handduk över plastfolien. Skölj sedan ur och avsluta med balsam.

5. Investera i bra håroljor men se upp för Dimethicone, Trimethicone och Cyclomethicone. Allt som slutar på cone är = silikoner. Se även upp för xane, och ordet silicate, även dessa är silikoner eller antyder på att de är det!

6. Låt håret alltid självtorka och skippa hårtorken. Man ska heller aldrig gå och lägga sig med blött hår för det kan ge svamp i hårbotten och slita på håret. Men om man endast tvättar håret 1-2 gånger i veckan så blir detta inte ett så stort problem tidsmässigt att låta håret självtorka.

7. Skippa stylingprodukter till vardags och använd de endast vid speciella tillfällen. Till exempel hårspray och glansspray är inte alls bra för håret och desto mer man undviker produkter som dessa desto bättre kommer håret att må. Jag märker direkt att mitt hår känns mer torrt och slitet när jag använder hårspray, volummousse, glanssprayer och produkter som ger stadga. Så jag undviker allt detta och använder bara styling max 1 gång i månaden. Det enda jag alltid använder är håroljor och värmeskydd. Värmeskydd är ett måste om man ska föna håret eller ha i värmespolar!

8. Vill du ha längre hår då finns det bara ett alternativ. Klipp dig extremt sällan. När jag sparade ut och fick extremt långt hår så klippte jag mig inte på 3 år! Jag vill även tillägga att jag färgade håret under denna tid och gick från svarthårig till blond. Även om håret var lite slitet i topparna så vägrade jag klippa mig, sedan när de hade växt så pass mycket under åren så klippt jag mig lite.

9. Sömn, stress och kost är tre viktiga saker för håret. Sedan jag slutade banta har mitt hår blivit mycket bättre och det tål att tänka på vad man stoppar i sig egentligen. Det kan låta klychigt men det är så sant att både kroppen och håret mår bättre av mindre stress och mer sömn. Försök att alltid sova minst 8 timmar. Jag vet att man kan få offra 1-2 timmar fritid per dag men det märks stor skillnad inte bara på håret utan även hyn och motverkande åldrande. Sov inte heller på håret, utan lägg upp alltid håret över kudden.

http://www.louiseadolphson.se/wp-content/uploads/2014/01/P1020455555.jpg

Healthy long hair is possible, patience is the key!

10. Ha absolut inte håret i knut eller hästsvans. Det är bevisat att ha håret uppsatt eller i knut sliter på håret otroligt mycket och gör så att håret växer sämre. Jag har nog håret uppsatt ca 10 gånger per år förutom när jag tvättar ansiktet eller duschar. Detta är ingen mynt utan håret mår verkligen bättre av att vara utsläppt.

11. Sidenörngott sägs vara bättre för både håret och ansiktet, jag har inte testat det själv ännu men har tänkt att investera i det nu när jag hört hur pass bra det är.

12. Undvik produkter med många skadliga ämnen. Parabener, sulfater, alkohol och silikoner (obs värst att ha i hårbotten) är några allmänt kända mindre bra ingredienser i hårvårdsprodukter. Om man skippar stylingprodukterna så mycket som möjligt, tvättar håret max 1-2 gånger i veckan med ett bra schampo anpassat till hur mycket som behövs tvättas ur och skippar stylingen så är det inte så farligt att råka använda produkter som innehåller detta någon enstaka gång. Till exempel använd ett milt schampo utan sulfater, paraben och silikon ifall du inte har i några stylingprodukter. Om du däremot har haft i stylingprodukter kan man använda ett schampo med sulfater men utan silikoner och parabener för att få bort resterna av stylingprodukterna.

13. Tona istället för att färga. Toning är mer skonsamt mot håret och kan även få håret att se friskare ut, så välj alltid toning framför färgning. Och självklart så är blekning inte bra för håret, så även det är något man ska försöka undvika.

14. Borsta aldrig håret när det är blött! Spelar ingen roll om man haft i lite värmeskyddsspray eller inte, detta sliter så extremt mycket. Detta är något som man ofta ser att frisörerna gör och jag säger till direkt att jag inte vill borsta mitt hår innan det är helt torrt! Spray får man gärna ha i men absolut inte borsta. Det som händer är att håret slits och hårstrån slits upp från hårsäckarna.

Photo from @victorialoppes

15. Över hela kroppen så har vi hårstrån, i hårroten så sitter även talgkörtlarna, det är dessa som blir igentäppta vilket kan resultera i finnar och blemmor. Detta kan även hända i hårbotten, att man får finnar, blemmor eller problem med talg. Då det är extremt viktigt att hålla talgkörtlarna i hårbotten öppna och inte igentäppta så håret friska kan växa ut så bör man undvika produkter som kan täppa till hårsäckarna. I detta fall menar jag nu både conditioner och hårinpackning, speciellt om de innehåller silikoner. En vanlig orsak till att håret växer dåligt eller att man tappar hår är för att talgkörtlarna täpps igen. Sim Sensitive har fantastiskt bra produkter för att öppna upp hårsäckarna och minska talgproduktionen. Om du lider av detta eller ofta får fett hår, för att få bästa effekt använd inga andra produkten förutom schampo i hårbotten. Det handlar inte om att tvätta håret ofta utan att låta bli att täppa igenom hårsäckarna när man väl tvättar håret. På längderna bör man självklart använda inpackning och balsam men inte i hårbotten helt enkelt.

16. Gör regelbunden kur med arganolja, obs enbart på längderna, undvik hårbotten då det kan resultera i problemet som jag nämnde i punkten ovan. Här kan ni läsa mer om hur jag gör en sådan kur. Det fungerar verkligen fantastiskt bra. För att få bästa effekt tvätta håret endast med schampo och ha inte i något balsam/inpackning, sedan när håret är fuktigt så har du i riktligt med argan olja och låter de vara i minst 1 dag, helst längre om det går. Gör detta en gång i månaden så kommer du se skillnad efter ett tag!

17. Köp en skonsam hårborste, jag har använt tangle teezers hårborstar och de är grymma. Det är många frisörer som har börjat använda dem nu när de märkt hur bra och skonsamma de är för håret.

Photo of Kim Kardashian showing the results of wearing extensions.

18. Skaffa aldrig extensions och använd aldrig clip ins, detta sliter på hårrötterna och tynger ner håret, vilket resulterar i svagare hår, svaga hårrötter och man kan bli skallig på vissa ställen i håret. Det är omöjligt att få ett vackert naturligt hår och samtidigt använda clip ins/extensions. Om du har kort hår så följa mina råd och investera i ditt naturliga hår, det kommer vara värt det i slutändan. Till och med Kim Kardashian som jag alltid tyckt har så fantastiskt vackert hår har extensions och bilder visar att hon börjar tappa hår på vissa ställen :O Inte alls roligt! En annan bra sak med att satsa på naturligt hår är tänk hur mycket pengar du kommer att spara och kunna spendera på roligare saker ;)

Stay away from extensions, it can make you go bald in patches over the scalp! If you want to see more shocking photos of hair loss because of extensions, just google “Naomi Campbell bald”…

19. Tänkt på att få ett vackert hår är en lång och krävande process, precis som att börja träna eller gå ner i vikt, man måste ändra om sina vanor och hur man vanligtvis stylar sitt hår för att slutligen uppnå ett vackert och friskt hår. Så ha tålamod, det kommer ta ett bra tag innan du får ditt drömhår men alla kan få det!

Share:

5 Comments

 1. Celine
  16/09/2014 / 10:51

  Åh! helt underbar guide!

 2. Julia
  18/09/2014 / 12:13

  Hej Louise! Den här guiden satt riktigt fint nu då jag har fått otroligt stora komplex över mitt hår på sistone. Egentligen har jag otroligt tjockt och starkt mörkt hår och jag har i flera åt stylat det med plattång osv och visst har det blivit lite torrt och slitet, men förra sommaren tog mitt hår verkligen styrk som aldrig förut. Jag bestämde mig helt plötsligt för att jag ville bli blond vilket var det dummaste bestulet jag någonsin tagit. Då jag hade utfört en henna två år tidigare så tog inte den blonda färgen på mitt hår och till slut gick det mor det orange:a hållet och jag tonade tillbaka till mörkt igen, men så blev det för mörkt så jag färgade det lite ljusare igen. Allt som allt så blev mitt hår extremt torrt och svagt och bara så långt ifrån hur det brukar se ut.Sedan förra sommaren har jag varje gång jag gått till frisören desperat skrikit efter någon slags kur för skadat och torrt hår men det har fortfarande inte återfått sin naturliga kvalitet. Jag ska lyssna på dina råd som du nämnt i dethär inlägget MEN jag har också en fråga till dig: I juni tidigare i år så var jag hos en frisör som utförde en brasiliansk plattning som han sa skulle hjälpa men det hjälpte inte överhuvudtaget och jag blev jätte besviken men i oktober så ska jag till en frisör jag alltid blir nöjd efter och göra en keratin behandling som är en okemisk intensiv mask ska återfukta håret på djupet (något som hette typ dream mask by art deco, kommer inte ihåg exakt), kvinnan jag pratade med rekommenderade det här starkt och sa att om jag gör det kanske en gång i månaden i ett tag framöver så kommer masken penetrera håret på djupet och återhämta hårets naturliga fukt och mjukhet. Jag har ingen lust att klippa det något mer då jag vill spara ut till ett långt och friskt hår. Vad tycker du jag borde göra, komemr det att hjälpa? Har du för övrigt tips på (väldigt) bra produkter vad det gäller torrt och skadat hår? Hoppas verkligen du kan hjälpa mig! Kram <3

 3. Josephine
  29/09/2014 / 07:08

  Vill bara flika in här att precis så där som Kim har på sista bilden har jag och mina mammakompisar fått ca 3-4 mån efter förlossning. Eftersom man inte tappar nåt hår på slutet av graviditeten, men “tappar i kapp” efteråt kan man bli ganska kal i hårfästet ex. Inte säkert att så är fallet just för henne, men chansen finns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>