DO NOT TRY FISH “PEDICURE”

Vet ni vad den mest ohygeniska och rent ut sagt äckligaste “skönhetsbehandling” som finns? Jo den så kallade fiskpedikyren, den har blivit förbjuden i vissa länder och många delstater i USA då den är extremt ohygenisk och sprider sjukdommar!

Varför är denna “pedikyr” rent ut sagt hälsofarlig?

1. Baljorna eller vad man nu ska kalla det som man har fiskarna i kan inte rengöras effektivt mellan varje kund, vilket sprider sjukdommar.

2. Man kan heller inte desinfektera eller rengöra fiskarna. Pågrund av höga kostnarna använder väldigt, väldigt många salonger samma fiskar till flera kunder, även detta ökar risken för spridning av infektioner.

3. Den vanligaste fisken är garra rufa men det finns en annan som är en kinesisk sort, Chinchin, som även används som fisk-pedikyrer, de har tänderna och kan suga ut blod, detta är en stor infektionsrisk.

4. Om någon som har en virusinfektion som HIV eller hepatit B / C gör fiskpedikyren finns det risker att sprida det vidare genom fiskarna och vattnet… Även om en salong har gjort och följt alla hygienska åtgärder så  återstår risken för hiv och hepatit b/c även om den är låg. Men vem vill chansa!?!

5. En taleskvinna för en HIV-välgörenhetsförening The Terrence Higgins Trust har även sagt att risken är relativt låg vid rätt skötsel men den finns och man ska vara väldigt försiktigt med vart man väljer att gå.

6. Fisk pedikyrer är heller inte en laglig pedikyr. Förstår inte varför man ens får kalla det de? Antagligen därför många skriver fish-spa? Att Hasseludden spa har tagit in detta är mycket förvånande i mina ögon.

7. Regler säger att fiskarna på en salong måste förvaras i ett akvarium…. Detta följer inte många salonger.

8. Fiskarna måste även svältas för att sedan tvingas äta huden på föttern, detta kan i många fall ses som djurplågeri…

9. Det finns väldigt få studier som visar att en fisk “pedikyr” ska ha positiva effekter, de få studier som finns har inte kommit från en salongsbehandling utan under kontrollerade former med läkare.

10. Regeringen i England’s Health Protection Agency (ungefär som hälsovårdsnämnden om jag har förstått det rätt) har sagt att personer med dåligt/svagt imunförsvar, de som har diabetes och psoriasis inte ska göra denna “behandling”. Vilket visar att många salonger som skriver att det är bra mot psoriasis inte skriver korrekt fakta.

11. Bakterier och virus trivs bra i miljön och det finns många allvarliga rapporterade fall.

12. Och sedan tycker jag själv att det är helt bissart att vilja ha små fiskarna som gnager på fötterna. Fruktansvärt äckligt.

Antingen så köper man sig en fotfil och fotsalt och gör en pedikyr hemma eller så går man till en bra och fräsch salong med god hygien. Jag föredrar faktiskt pedikyr hemma just då infektionsriskerna finns på många salonger då det finns salonger som inte använder tillräckligt med desinfektion i fotbaden och inte byter fotfilar mellan varje kund.

Källor:

Share:

5 Comments

 1. Lina
  12/02/2013 / 12:32

  Älskar sånna här inlägg som du gör titt som tätt!

 2. Sandra
  12/02/2013 / 04:49

  Hej Louise! Tack för den här intressanta faktan, det är något som jag tänkt på ett tag. Vad äckligt det är o varför skulle man vilja göra en sån här “behandling”! Synd om fiskarna oxå. Men antar att efterfrågan finns pga alla Svennebananer som varit i tex Thailand o gjort detta. Jag menar, såg på tv, att de tom har sånt här i Ullared nu?! Sjukt!

 3. Hanna
  12/02/2013 / 01:48

  Har tänkt EXAKT samma sak! Hur äckligt som helst. Är helt inne på din linje, lika bra att göra det hemma och slippa salongsnusket!

 4. 12/02/2013 / 05:02

  Men ewww! Glad att man aldrig provat!

 5. Anna
  13/02/2013 / 03:27

  Är helt inne på samma linje förstår inte att någon överhuvudtaget vill stoppa ner sina fötter till såna där fiskar o riskera tom HIV , sjukt. Tack för en superbra blogg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>