CARROT CAKE

Detta är verkligen den perfekta kakan att baka när det är ont om tid men man ändå vill bjuda på något riktigt gott :) Jag skulle ta med kakan så lät den stå kvar på formens botten då det är lättare att ta med den då. Det var definitivt inte en av mina finaste kakor för jag hade inte tid att lägga glasyren perfekt eller skära upp i två delar och lägga glasyr i mellan. Meeen den blev så otroligt galet god!! :D Jag har genom åren testat många olika recept på morotskaka och nu har jag prövat mig fram till detta som är absoluta favoriten:

2,5 dl solrosolja eller majsolja
3,5-4 dl strösocker
4-4,5 dl fint rivna morötter
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 tsk riven ingefära samt 1 tsk kardemumma
2 tsk kanel
2-2,5 dl grovhackade valnötter

Glasyr:

ca 300-350 g smör
ca 300-350 g Philadelphia ost
ca 5-6 dl florsocker
2 tsk äkta vaniljpulver eller vaniljsocker om man ej har vaniljpulver.
saft från 1/2 citron

Först vispar man ihop sockret och oljan tills det har blandat sig ordentligt. Sedan tillsätter man de rivna morötterna och ett ägg i taget. Varför jag skrev ca på rivna morötter är för att jag gillar att ha massor med morötter i kakan och hade ca 4,5 dl morötter, jag föredrar kakan lagom saftigt men ändå rejält med morötter.

Blanda ihop de övriga torra ingredienserna och rör sedan ner de i smeten. Klipp ut bakplåtspapper som är ca 1 cm högre än kakformen (lagom storlek på kakform är klassisk 23-24 cm i diameter). Smöra båda sidorna på remsorna med bakplåtspapper och “klistra” fast på insidan av formen. Smöra även botten av formen lätt. Häll sedan i smeten. På detta sätt får man en kaka med perfekta kanterna som inte fastnar i formen och man slipper ha massa ströbröd (avskyr ströbröd när jag bakar kakor!). Grädda kakan i ca 35-45 på 180-190 grader, beroende på ugn och använd inte varmluftugn. Jag vet till exempel att min ugn blir väldigt varm så jag hade 180 grader fast originalreceptet stod det 200 grader och jag hade den inne i 40 minuter. Men ett tips är att när det har gått 30 min dra ut kakan en bit ur ugnen och testa med en gaffel för att se om den är klar. Den ska vara lite, lite kladdig i mitten när den är klar, gaffeln ska inte vara helt torr men samtidigt inte så det ser ut som en kladdkaka om ni förstår hur jag menar :) Om gaffeln är helt torr så betyder det inte att kakan är förstörd men ta ut den direkt ur ugnen.

Vispa ihop rumstempererat smör och florsocker med en elvisp, häll i vaniljpulvret och citronsaften. Ha sedan i cream cheese. Jag skrev ca på måtten till glasyren för jag tycker man får prova sig fram men detta är måtten man kan börja med! Om man tycker det smakar till exempel för mycket citron kan man bara ha i mer smör/cream cheese. Men glasyren ska bli väldigt fluffig när det är klar så vispa den ordentligt med elvispen en halv minut när allt är ihop mixat.

Låt kakan svalna helt innan glasyren hälls på och låt stå minst 4-5 timmar i kylan innan servering så glasyren hinner stelna :) Fungerar även mycket bra att baka kvällen innan man ska bjuda på den! :)

Share:

6 Comments

  1. S
    22/06/2013 / 08:47

    Jättegod kaka! Men perfekt när det är bråttom? Först ska man riva o hacka allt och sen i ugnen 45 min. Att den sen ska stå svalt några timmar dessutom :b

    • Louise Adolphson
      23/06/2013 / 10:21

      S: Hehe ja det är väl lite av en definitions fråga :P Om jag jämför med när jag bakar macarons och mer avancerade tårtor med flera lager och hemmagjorda fyllningar som tar hur många timmar som helst att göra så är denna kaka väldigt snabb och enkel att baka. Bara riva morötterna som tar lite tid och sedan röra ihop allt :) Men inte riktigt så snabbt som att göra en kladdkaka såklart!

  2. ldn
    23/06/2013 / 09:42

    Hej,

    Jag undrar vilket plug in du använder så att man ej kan höger klicka o spara bilder? Jag vill installera det till min blogg :) Tacksam för hjälp :)

    • Louise Adolphson
      23/06/2013 / 10:21

      Ldn: Jag vet inte riktigt men jag kan höra med de som hjälper mig med min hemsida :)

  3. Frida
    24/06/2013 / 12:51

    Älskar när du delar med dig av recept! Måste prova, ser underbart ut.

  4. 27/06/2013 / 09:44

    Den ser verkligen sjukt god ut :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>