BUY AND DON’T BUY

Jag har på sistone som ni säkert märkt blivit mer insatt i vad skönhetsprodukter innehåller och vilka ämnen som är bra och mindre bra. Jag har många favoritprodukter som innehåller både mineraloljor, parabener och sulfater. Jag skulle ha svårt att sluta med dessa produkter men försöker i alla fall att välja vissa naturliga val. Till exempel oljor och lotions från Weleda och aluminiumsaltfri deo osv.

Så jag tänkte jag skulle börja tipsa mer om veckans köp och veckans köp inte, främst ska de vara liknande produkter eller liknande märken. Först ut är två apoteksprodukter från olika apoteksmärken.

Veckans köp är en riktigt bra deo från ACO. Den är aluminiumsaltfri, mycket prisvärd (kostar ca 50 kr) och doftar gott. Påminner om samma doft som dr hanouchkas produkter. Jag har slutat helt med deo som innehåller aluminium då huden är kroppens största organ och armhålorna lätt absorberar skadliga ämnen då porerna är väldigt öppna i det området. Det finns många studier om dess negativa effekter och det räcker för att jag ska sluta med det. Så toppen att det finns sådana här varianter från Aco! Dock svettas jag inte alls mycket så jag vet inte hur den skulle fungera om man svettas mycket eller tränar väldigt mycket.

Veckans köp inte är Apotek hjärtats duschgel. Man tror lätt att bara för det är ett apotek som gjort produkten så är den mild, men så är det icke. Det står i texten på flaskan ”utan silikon, parabener, färgämnen och andra onödiga ingredienser men full av omtänksamhet” och “gör rent huden utan att göra den torr”. Haha varför innehåller då produkten sulfater och även sodium benzoate*? Hur fräscht känns det att duscha kroppen med massa sulfater om den nu skulle vara så full av omtanke då sulfater är just det ämne som torkar ut huden…

Det finns många produkter som jag gillar som innehåller sulfater men de skriver i alla fall inte på sina förpackningar att de är naturliga och utan “onödiga ingredienser”. Det som får mig att inte gilla den här produkten är att den är missvisande.

*Sodium benozate är ett konserveringsmedel som finns i vissa livsmedel och skönhetsprodukter. Det kan finnas i bland annat läsk, soyasås och andra framställda livsmedel. Det tillsätts även i skönhetsprodukter istället för t ex parabener. Enligt vissa studier rekommenderas det ej att använda Sodium Benozate över hela kroppen eller i produkter som man har kvar på huden, alltså en produkt som man inte duschar av direkt. Som jag har förstått är det dock skonsammare än parabener. Det är levern som får ta hand om Sodium Benozate och försöka bryta ner det.

Share:

7 Comments

 1. Liz
  09/06/2013 / 08:38

  Vilken bra kategori :D Vet du om deon även är utan parabener? Just nu använder jag Garnier mineral för den är utan parabener men kanske är full med annan skit?

  • Louise Adolphson
   09/06/2013 / 10:47

   Liz: Ja den är utan parabener :) Men den innehåller andra konserveringsämnen som inte är lika skadliga. Ja garnier innehåller aluminium vilket jag har slutat helt med efter flera studier visat hur farligt det var och att det bland annat kan ge bröstcancer. Det är ju inte förbjudet med aluminium deos men jag vågar inte ta risken och så känns det ofräsch med metaller på huden :P

 2. cilly
  09/06/2013 / 10:24

  Älskar sådana här inlägg! Det är så mycket jag valt bort när du uppmärksammat det i din blogg, tex. fish spa. Läste på mer om det och fick avsmak direkt…

 3. Zahra
  10/06/2013 / 12:46

  Hej!
  Tänkte fråga om du känner till ett bra naturligt shampo utan sulfater och dylikt?

  Tack på förhand

 4. Mia
  10/06/2013 / 05:07

  Åh himla bra inlägg, jag håller helt med dig! Alltså ibland känner jag mig löjlig som “aktar mig” för allt men the amount of shit från alla håll och kantar liksom. Anyway, bra inlägg, gärna mer sånt, är intresserad men har inte lika mycket koll som dig än :)

 5. Liz
  10/06/2013 / 06:01

  Okej men då ska jag byta till den du tipsade om :-) Vad skulle vi göra utan dig? ;P

 6. Hanna
  10/06/2013 / 07:58

  Tack för att du skriver om sånt här Louise! Mer :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>