BIG NO NO!

Bild: Shobha / mystylepill.com

En “skönhetsbehandling” som länge har funnits och som det talas om i perioder är trådning. För ca ett år sedan var jag nyfiken över hur det fungerade, hur resultatet var och hur det kändes. Det fick jag i efterhand surt ångra.

Man trådar vanligtvis ögonbrynen och ibland hela ansiktet, resultatet först är att huden blir len och ögonbrynen oftast väldigt fina (dock inte bättre än än fint noppade ögonbryn…) Trådning utförs med vanlig sytråd som den som gör behandlingen virar runt fingrarna och snurrar runt. Det krävs en väldigt skicklig person som gör detta för att det ska bli jämnt när det gäller ögonbrynen.

Majoriteten av de kvinnor som ägnar tid åt skönhet och sitt yttre har någon gång eller ofta noppat sina ögonbryn. Huden kring ögonbrynen är alltså van vid att noppas sedan fler år tillbaka medan resten av ansiktet är inte det. Jag vet att vissa som har svarta hårstrån ibland vaxar sin överläpp till exempel men då är även deras hy vana till detta. Huden är som sagt inte van att hårstråna i ansiktet försvinner. När hårstråna rycks upp öppnas porerna till max och dessa hårsäckar är nu helt öppna tills det börjar växa ut nya hårstrån. Och alla som har noppat sina ögonbryn någon gång vet att det tar låååång tid innan det växer tillbaka…

I och med att porerna öppnas är det helt garanterat att man kommer få finnar och röda märken överallt! Jag har i hela mitt liv haft en helt perfekt hy, aldrig i hela mitt liv haft en finne eller pormaskar.

Jag gick på trådning av ögonbrynen och ansiktet för ca 10 månader sedan och efter det har min hy inte riktigt varit sig lik. Hyn blev knallröd efteråt och det höll i sig i flera dagar. Trots att jag följde salongens råd att inte använda några produkter alls på närmaste fyra dagarna så blev hyn helt katastrof. Sedan dess har jag skött min hy (om möjligt) ännu bättre än tidigare många olika rengöringar, varit utan smink och krämer så ofta jag kunde sedan dess. Första månaden efter behandlingen var jag verkligen nere och gjorde sminkuppehåll i ca 2-3 veckor som längst för att hjälpa hyn att återhämta sig. Nu är min hy mycket bättre igen och börjar gå mot det normala, men det var en hemsk upplevelse.

Så testa verkligen inte trådning (!), om en person som aldrig haft finnar/pormaskar/blemmor kan få sämre hy, tänk vilken reaktion en person med känslig och fet hy kan få!! Det är tusen gånger bättre att noppa ögonbrynen och bara låta fjunen i ansiktet vara. För helt ärligt så syns dem knappt och om man stör sig extremt på dem kan man försiktigt klippa dem lite med en liten sax.

Share:

23 Comments

 1. ida
  14/03/2013 / 06:45

  Jag gör mina ögonbryn hos en grymt duktig kvinna vid namn Marta i Fittja. Förutom att hon är billig (100kr ögonbryn+överläpp) så är hon extremt duktig – och alltid fullbokad.
  Jag har som sagt gått till henne i över 5 års tid och har aldrig fått några problem, någon gång har jag fått kanske EN enstaka liten finne men annars inte.

  Så kan tänka mig att det kanske är lite olika…som sagt går till henne regelbundet 1 gång i månaden, är alltid nöjd och så =)

 2. Amanda
  14/03/2013 / 06:50

  Gud vilken tur att jag hann se det här inlägget haha! jag läste nämligen i en annan blogg som tipsade om det här men litar betydligt mer på dig! det där låter verkligen hemsk men vilken tur det blivit bättre :)

 3. Emma
  14/03/2013 / 08:08

  Hade planer på att gå iväg och tråda ögonbrynen men efter jag har läst ditt inlägg kommer jag inte gå iväg särskilt eftersom jag har känslog hy. Tycker det är bra att du även skriver om saker som är dåligt och inte alltid bara bra saker som de flesta andra bloggare. Jag är “nyfiken” på vad som hände med dina läppar för något år sedan, kommer ihåg att du inte ville berätta då men nu när det har gått en tid kanske det har förändrats.
  Kram

 4. Emma
  14/03/2013 / 08:08

  Några* år kanske det är snarare :)

 5. Therèse
  14/03/2013 / 08:52

  Tror det är väldigt individuellt – provade threading för ögonbrynen i somras vilket blev jättebra, men när jag provade att vaxa dem i vintras såg det dagen efter ut som att jag fått ett par extra ögonbryn gjorda av finnar. Dröjde en månad innan det såg “ok” ut och är fortfarande inte helt bra.

 6. Rebecka
  14/03/2013 / 08:57

  Det kanske är så att det funkar bättre på oss med utländskt påbrå? Då menar jag att vi oftast har grövre hår i ansiktet vilket kräver en annan behandling. Personligen trådar jag mina, är känslig och får utslag men det är bara någon dag och sen är det över!

  Kan varmt rekommendera Randa i Salong Lina som ligger i Lina Hage, Södertälje. Hon är otroligt duktig och tar också ca. 100 kr för trådning av ögonbryn+muschen!

 7. 15/03/2013 / 08:55

  Fy vad hemskt! Bra att du skriver om detta. Finns säkert bra trådning men om det inte blir bättre än att plocka hemma så är det ju ingen idé att riskera det.

  • Louise Adolphson
   15/03/2013 / 01:49

   Orginalet: Ja det var riktigt hemskt :/ Ja precis, om man går till någon som är duktig på att noppa eller gör det bra själv blir det precis lika bra och riskfritt :)

 8. 15/03/2013 / 01:03

  Jg provade det på ögonbrynen för några månader sen här i London och var SUPER nöjd. Inte haft några problem alls och alla andra jag vet som har provat har varit nöjda.. Du hade nog otur bara. Det kan ju hända vid alla typer av behandlingar så tror inte trådningen i sig är dålig.
  Sen om du aldrig haft en finne i hela ditt liv är jag mäkta förvånad :)

  • Louise Adolphson
   15/03/2013 / 01:48

   Sofie: Tror inte det var otur då jag har hört och läst om hur många som helst som fått problem. Det är just trådning som är problemt dock då det är en sådan simpel behandling, men andra behandlingar kanske faktorer som produkter och behandlare kan göra så det ibland uppstår problem. Men att bara rycka loss allt hår i ansiktet är det som kan skapa en reaktion då ansiktet inte är vant vid detta. Jag tror även att vaxning av hela ansiktet inte är speciellt bra och kan ge samma effekt!
   Sedan är det som jag skrev i texten skillnad runt ögonbrynen då huden där är van att noppas, har du testat att tråda hela ansiktet? :)

 9. 17/03/2013 / 12:06

  Jag noppar aldrig min ögonbryn faktiskt för jag tycker det gör så jäkla ont, haha. Har inget hår i ansiktet direkt heller så nej inte trådat det men det är ju en välanvänd metod som många är jättenöjd med. Kanske inte just passar dig bara :)

 10. 17/03/2013 / 12:50

  Har aldrig vågat mig på detta, men tycker resultatet blir snyggt, fast så som du beskriver det blev jag faktiskt lite rädd

 11. Dudii
  24/03/2013 / 12:21

  Trådning är väldigt säkert och bekvämt att använda på hudtyper som TÅL, alltså ingenting för känslig hud, och framför allt inte skandinavisk hudtyp för det brukar vara väldigt känsligt och otåligt. Jag går på regelbunden trådning av ögonbryn och ansiktet och aldrig får jag nån finne, utan det blir väldigt rent och lent efteråt men man ska undvika för mycket produkter i fejan. När jag kommer hem brukar jag röra ihop en “mask” bestående av vatten och socker och lägga på ansiktet i 10 min sen tvättar bort med ljummet vatten, RIKTIGT bra måste jag säga, ett tips jag fick av en kvinna som jobbar med det här och det är verkligen lugnande för ansiktet. Därefter kan man köra med vanliga krämer och fortsätta med sin rutin helt enkelt. Trådning passar inte alla hudtyper helt enkelt och detta har trots allt använts i många många år..

  • Louise Adolphson
   24/03/2013 / 12:56

   Dudii: Absolut håller med om att den verkligen inte passar skavdinavisk, känsliga och feta hudtyper, om man t ex har grövre hy som är lite mörkare som brukar vara tåligare tror jag säkert det kan fungera. SOm jag nämnde i texten menade jag främst att de med fet eller känslig hy borde prova :) För om man har det minsta fet hy bör man ej testa. Den där scrubben du nämner är även den en mardröm för känslig eller fet hy, olja eller socker är aldrig bra att ha i ansiktet. Jag vet många salonger som varnar för det och vänner som fått utslag av hemma gjorda scrubber med socker. Vet inte om du visste det men socker är i allmänhet väldigt dåligt för hyn, varesig man äter det eller lägger det på hyn. Det sägs även att socker åldrar huden i förtid :O Kram Louise

 12. 12/12/2014 / 02:39

  Har googlat och ren slump hittade jag detta inlägget undrar om du som går hos Marta i Fittija, fick höra idag att hon inte jobbar längre där vet du vart hon jobbar nu förtiden? Gick hos henne för flera år sedan men sen flyttade jag på andra sidan av stan men skulle vilja gå hos henne då jag har varit super nöjd!!

 13. Neda
  05/03/2015 / 05:02

  Personen som utför detta måste se till att rena porerna och använda oren tråd!!!

  Du hade förmodligen oturen att stöta på en person som endast trådar och inte rengör huden! Det är som med alla behandlingar, man ska gå till personer som vet vad de gör!!

 14. Neda
  05/03/2015 / 05:03

  Menar såklart ren tråd

 15. Neda
  05/03/2015 / 05:05

  Kan rekommendera Mina, salong Natticole på Kungsholmen! Hon har alltid nöjda kunder och avslutar med en skön massage och mask som återfuktar och renar på djupet!!

  http://Www.natticole.se
  08-7555555
  Scheelegatan 18
  T-bana rådhuset!!!

 16. 22/04/2015 / 03:21

  Jag är väldigt ljus och har känslig o fet hud. Ändå funkar trådning perfekt på mig! Blir MYCKET snyggare än med pincett, är omöjligt att få så raka linjer med pincett… Plus att håret stannar borta mycket längre!! Kommer alltid tråda mig i fortsättningen, är VERKLIGEN värt pengarna!!!

 17. Suzanna
  24/09/2015 / 12:00

  Trådade mina bryn i måndags, och de är massor av finnar runt ögonbrynen, NÄR GÅR DE BORT:S?! ögonbrynen blev inte ens bra. Rekommenderar INTE “Sagas Hårstudio på kungsholmen”., hon rengjorde inte.

  • Louise Adolphson
   27/09/2015 / 05:01

   Suzanne: Fy stackare jag hade precis samma problem :( Tänk på inte använda smink på ett tag, använda t ex clinique ansiktsvatten nummer 2 samt dermalogica daily microfoliant (börja med denna ca 1-2 veckor efter du gjorde trådningen huden måste få vila först) och låt porerna andas så mycket som möjligt. Jag gjorde hela ansiktet och hade problem till och från i två år! Fortfarande är min hy inte exakt den samma som innan så tur du bara gjorde kring ögonbrynen! Kram Louise

 18. Lina
  27/11/2015 / 01:10

  Hej. Vill också varna för tråda bort hårstrån! Metoden är verkligen inte lämpad för vår hud och hår. Noppa fungerar jättebra för mig och sedan tvätta med något mild. Om jag är på ett område som jag vet röda prickar lätt kommer så tvättar jag sist med desivon! Faktiskt! Det har en bakterie dödande effekt ett tag efteråt. Också alltid viktigt att hålla huden mjuk men då med nått parfym fritt.

 19. Karin
  30/04/2017 / 05:04

  Någon som kan tipsa om en bra “trådare” i Malmö-Lund regionen??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>